Druhy a povrchové úpravy kože kabeliek

Druhy a povrchové úpravy kože kabeliek

Kvalitná kožená kabelka je ozdobou každej ženy. Väčšinou sa ženy pri výbere vhodnej kabelky zameriavajú predovšetkým na jej vzhľad, farebné prevedenie a strih. Celkový vzhľad je ale ovplyvnený aj pôvodom kože a jej povrchovou úpravou. Aké typy kože, alebo takzvaných usní môžu byť pri výbere kabeliek použité?

Hlavnú úlohu hraje surovina

V prvom rade záleží na tom, o akú kožu sa jedná, teda, z akého zvieraťa pochádza. Najbežňejšia a najdôležitejšia koža, ktorá sa používa pre všetky obory kožiarskej výroby je hovädzia koža. Najčastejšie sa používa koža dospelého tura domáceho, môžete sa ale taktiež stretnúť s tzv. teľacinou, teda kožou z mladých zvierat, ktoré majú najjemnejšie pletivo a slúžia k výrobe luxusnejších produktov. Hovädzina je koža plná, s vláknami husto prepletenými.

Ihneď po hovädzej je ďalšia najpoužívanejšia koža bravčová, ktorá je získavaná z prasaťa domáceho. Typickým znakom bravčovej kože sú dierky po štetinách. Bravčová koža je málo pevná v ťahu, ale dobre vzdoruje odreniu.

Pomerne málo sa môžeme stretnúť s koninou, získavanou z koňa domáceho, ktorá má odlišnú štruktúru oproti hovädzej koži, svojím vzhľadom pripomína kozinu. Konina sa najčastejšie dováža z Maďarska alebo Južnej Ameriky. Medzi koninu sa započítava aj koža z oslov, mulov alebo mulíc.

Už spomenutá kozina je získavaná z kozy domácej a má štruktúru s husto prepletenými vláknami. Patrí k jednym z najdrahších koží na trhu, k nám je dovážaná z hornatých oblastí Európy a z Afriky. Kozina býva často poškodená hmyzom, preto sa upravuje farbením.

Riedka a málo pevná je koža z ovce domácej. Je často poškodená buď cudzopasníkmi, alebo strihom vlny. Čím majú ovce jemnejšiu a hustejšiu vlnu, tým je ich koža slabšia a redšia.

Špeciálnu skupinu druhov kože tvoria exoty alebo reptílie. Sú to kože, ktoré sa vyskytujú len zriedka a sú získavané buď z domácej lovnej zveri, alebo zveri cudzokrajnej. Medzi reptílie patrí napríklad divočina, ktorá pod sebou skrýva mnoho poddruhov nazývaných podľa zveri. K divočine patrí napríklad koža z jeleňa, srny, daniela, klokana, králika, mačky, líšky, hranostaja (hermelín), ondatry (bizam), norky (mink) alebo napríklad soboľ. Výrazný vzhľad lícovej vrstvy majú kože z jašterov, hadov či jašteríc. Veľmi obľúbená je krokodýlia koža, typická zrohovatelými štítkami a doštičkami. Jendou z najdrahžších koží je pštrosia koža, ktorá sa používa na luxusné usne. S spracovávaná je taktiež rybia koža, najčastejšie na trhu narazíte na tzv. chargin, čo je žraločia koža so zvláštnou kresbou dosahujúcou úplnej sklovitosti.

Dôležitá je povrchová úprava

Pri výbere koženej kabelky alebo akéhokoľvek iného výrobku z kože sa môžeme stretnúť s najrôznejšími povrchovými úpravami. Pokiaľ zvolíte kabelku s usňou bez úpravy, tak budete mať zachovanú prirodzenú kresbu a bude sa jednať o prírodné prevedenie. Useň s brúseným lícom predstavuje jemne obrúsený povrch, upravený krycími apreturami, ktorý môže byť hladký alebo opatrený dezénom. Pokiaľ má Vaša kabelka na povrchu tzv. vlas, či už krátky alebo dlhší, jedná sa o useň s vlasovou úpravou. Ak cítite, že je povrch lakovaný, tak ste pravdepodobne vybrali kabelku, pri ktorej výrobe bola zvolená useň s lakovanou úpravou. Ak je líc usne úplne alebo čiastočne zakrytý farbivom, tak sa jedná o useň s krycou pigmentovou úpravou.

Rolu hraje aj štruktúra

Taktiež štruktúra usne ovplyvňuje terminológiu používanú pri označení kabeliek. Pokiaľ sa stretnete s označením nubuk, tak očakávajte useň brúsenú po líci s jemne zamatovým povrchom, a to buď bieleho alebo farebného prevedenia. Velur je brúsený po rube, má zamatový povrch, ale je drsnejší než nubuk. Je často vyfarbovaný dechtovými farbivami. Pokiaľ sa jedná o umelú velurovú kožu, je potom označovaná ako alcantra. Lakovana useň je koža upravená lakovaním, ktorá má hladký a lesklý povrch.